Oletko sukua hakkapeliitta Heikki Pietarinpojalle?
Meitä on kymmeniä tuhansia. Juuremme ovat Virmailan saaressa
Päijänteellä. Suvun kantaisä syntyi 1500-luvun lopulla.
Puheenjohtajan matkakertomus Mikkelin retkestä 30.9. - 1.10.2022
Matkanjohtajana toimi puheenjohtaja Inkeri Haarla-Kettunen, jonka laatima matkakertomus alla:
Matka eteni joutuisasti ja turvallisesti Matti Mäkisen kyydissä. Inkeri hoiteli sujuvasti matkanjohtajan tehtävää. Kuva Leena Höysniemi
Sukuyhdistys järjesti hienon retken Mikkeliin kuun vaihteessa. Matti Mäkisen bussi starttasi Lohjalta ja poimi loput retkeläiset kyytiin Lahdesta.
Ensimmäinen etappi oli Kenkäveron pappila, jonka upeaan saliin meille oli katettu juhlava lounas. Kiireettömän aterian lisäksi saimme tutustua Kenkäveron tarjontaan ja historiaan. Nimen oikea alkuperä selvisi vasta myöhemmin matkan aikana.
Kenkävero, maittava lounaspysähdys, kuva Leena Höysniemi
Kenkäverosta suuntasimme Museo Muistiin, sodan ja rauhan keskukseen, joka toi sodan todellisuuden elävästi silmiemme eteen. Osallistava ja koskettava kokemus, tähän museoon jokaisen sotahistoriasta kiinnostuneen tulisi tutustua ja varsinkin niiden, joita sotahistoria ei kiinnosta. Päivän antia oli hyvä käydä läpi yhteisellä illallisella.
Muisti, sodan ja rauhan keskus ja Päämajamuseo, kuva Markku Iivonen
Matkalaisia, kuva Markku Iivonen
II maailmansota kuvin ja sanoin, kuva LH
Karuja lukuja, kuva LH
Muistin tietoa lattiaperspektiivistä, kuva LH
Päämajamuseossa, kuva LH
Päämajamuseon sodan aikainen karttahuone, kuva LH
Lauantaina aamiaisen jälkeen suuntasimme Tertin kartanoon, jossa vietettiin sadonkorjuujuhlaa. Tertin pihapiiri tarjosi monenlaista nähtävää ja tarttuipa sieltä syksyn sadon herkkujakin kotiin viemisiksi.
Sadonkorjuun juhlaa, kuva LH
Myytävää riitti, kuva LH
Kuva MI
Tertin esittelyn ja historiikin jälkeen pääsimme nauttimaan sadonkorjuujuhlan menun, joka oli sanoinkuvaamattoman monipuolinen ja herkullinen.
Tertin kartanon runsas buffet, kuva LH
Kuva Kartanon isäntä
Tertistä suuntasimme takaisin Mikkeliin Rouhialan kartanoon, jossa Hannele Wirilander toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi. Sukuneuvosto on vieraillut Rouhialassa vuonna 1991. Silloisesta vierailusta löytyy Kalevi Vuorelan teksti vuoden 1991 Virmailan keltakantisesta lehdestä.
Hannele Wirilander, kuva LH
Historioitsija Hannele Wirilander piti loistavan esitelmän kartanon syntyvaiheista tähän päivään. Saimme aistia historian havinaa eri vuosisadoilta Rouhialan kartanon kauniissa päärakennuksessa ja pihapiirissä.
Kuva Tapio Alanko
Kuva Tapio Alanko
Selvisi myös tarina Kenkäveron nimestä. Alkuperäinen nimi ei Hannele Wirilanderin selvitysten perusteella liity millään tavalla kenkiin, vaan viittaa lahjaveroon.
Kiitollisina hyvästelimme sukulaisemme ja matkamme alkoi kohti kotia. Retki oli kokonaisuutena onnistunut, väljä aikataulu mahdollisti kiireettömän tutustumisen eri kohteisiin ja retkiseurueella oli aikaa ja tilaisuus tutustua toisiinsa. Se oli hieno retki hyvässä seurassa!
Inkeri Haarla-Kettunen, puheenjohtaja